Senaste inläggen

Av Ida von Rosen - 2 december 2008 21:42

Stekt, panerad, fisk med pommes frites, gräddfilssås och morötter.


Stekt fisk

Vit fiskfilé (styckefryst eller färsk, gärna KRAV- eller MSC-märkt)

Fullkornsdinkel (el 50% vetemjöl och 50% grahamsmjöl)

Ströbröd

Kokos

Salt

Peppar

Ägg till paneringen

Smör och/eller rapsolja till stekningen


Gör så här:

1. Tina fisken om den är fryst.

2. Blanda mjöl, ströbröd och kokos i en skål. När mängden är rätt känns mjölblandningen lite grynig. Tänk på att ha i mest mjäl, lite mindre ströbröd och minst kokos. Ha i salt och peppar. Tänk på att det är den här kryddningen som sätter all smak på fisken, så var inte rädd för att ha i ganska mycket salt och peppar.

3. Vispa ihop äggen i en annan skål.

4. Doppa fiskfiléerna i äggen och vänd sen i mjölblandningen.

5. Stek fiskfiléerna i en blandning av smör och rapsolja på medelvärme (3-4 på en 6-stegsplatta) tills de är gyllenbruna(ca 2-3 min per sida).


Pommesfrites

Pommesfrites

kokosfett

salt


Gör så här:

1. Ta en ganska stor kastrull och sätt på plattan

2. Lägg kokosfettet i kastrullen och låt det smälta.

3. Ta en pommesfrite och lägg ner i kastrullen, och det bubblar och fräser kring pommesfriten så är fettet tillräckligt varmt.

4. Ha i så pass mycket pommesfrites att kokosfettet bara precis täcker.

5. Låt fritera tills pommesfriten är gyllengula, ta upp med hålslev och lägg i en serveringsskål. Upprepa punkt 4-5 tills ni har lagom med pommesfrites.


Gräddfilssås

Gräddfil

Majonnäs

Kryddning tex: kapris, bostongurka, dragon, timjan, rosmarin, körvel, dill, persilja, gräslök mm


Gör så här:

1. Blanda gräddfil och majonnäs med proportioner ca 3:1, men smaka så det blir lagom

2. Ha i kryddor. Om man använder kapris så behöver den finhackas. Jag varierar ofta kryddor för att få variation på såsen eftersom vi äter fisk ganska ofta. Förslagen ovan kan blandas och användas var för sig allt efter humör. Smaka på såsen under tillagningen för att göra justeringar. Använd sked (eller gaffel) vid all provsmakning!

3. Ställ i kylen till resten av maten är klar.


Servera alltihop med grönsaker av något slag, vi hade morötter till idag, men broccoli och ärtor passar också jättebra till. Vill man ha maten lite nyttigare kan man tex rosta rotfrukter och potatis i ugnen med lite örtkryddor, salt och olivolja eller så serverar man kokt potatis till.

Av Ida von Rosen - 1 december 2008 14:56

Igår framför Bolibompa passade jag på att klippa håret på hela familjen, plus syrran.


K fick klippta toppar och rakad nacke. Han har mycket hår nedanför hårfästet som bara är fjunigt och blir max 2 cm långt, så det rök. Och jösses vad mycket snyggare det blev! När jag dessutom klippte topparna så såg håret helt plötsligt fräscht ut. Riktigt bra!


A fick luggen klippt. Tyvärr lyckades jag inte bibehålla formen, utan luggen blev rak. A blev iaf nöjd, och det är väl huvudsaken-


V fick håret lite kortat för att få bort spretet. Tyvärr lyckades jag göra det alldeles för kort, så jag är lite ledsen. Han blev söt, men jag hade velat behålla längden lite mer. Tack och lov växer hår ut igen, och V verkar inte missnöjd.


S hade jag egentligen inte tänkt klippa, men han klättrade upp på pallen och skulle absolut få håret klippt, så jag jämnade lite runt öronen och jämnade till tuppkammen mitt på huvudet.


Sen passade jag på att klippa mina egna toppar också.


Allt framför Bolibompa hemma i vardagsrummet, undra hur många hundra vi sparade in på det?

Av Ida von Rosen - 30 november 2008 21:55

Det har, som jag skrev förut, varit kalas hela helgen. V har verkligen gillat det, även om det har varit rejält stressigt, särskilt i morse. Men vid frukosten när jag frågade vad som skulle hända idag svarade han:

"Kommer mina kompisar!"

Han hade verkligen stenkoll på vilka som skulle komma, och vilka som inte kunde komma. Mest koll hade han såklart på att hans bästis W inte kunde komma, och det var han lite ledsen för.


Kalasen blev för övrigt lyckade och V var riktigt nöjd! Han har dessutom inte sovit middag alls den här helgen!


Släktkalas 29/11



 Barnkalas 30/11


Av Ida von Rosen - 30 november 2008 21:32

Den här soppan blev resultaten av att jag var trött, hungrig, hade slut på ägg och hade haft gäster hela helgen. Jag ville med andra ord ha någonting snabbt, lätt och snabblagat, och hade inte tid att ta mig till affären.


Den baseras på samma recept som den förra soppan jag skrev om (Broccoli- och Blomkålssoppa 3/11), men här använder jag:

1 stor gul lök

några matskedar rapsolja

5 stora potatisar

2 morötter (använd gärna fler)

2,5 dl röda linser

fryst broccoli (hur mycket vet jag inte, men rätt mycket, går såklart bra med färsk också, skär den isåfall i ganska små buketter)

2-3 l vatten

grönsaksbuljong

svartpeppar

örtkryddor (eller andra kryddor)

2 msk vetemjöl (eller maizenamjöl, titta på förpackningen efter soppredning och dosera efter det)

1 dl mjölk (havremjölk går lika bra om man är mjölkallergiker)


Gör så här:

1. Hacka löken grovt, tärna potatisen och skär morötterna i bitar som är lika stora eller något mindre än potatisbitarna

2. Blanchera löken i oljan och häll ner potatisen och morötterna och rör runt en stund

3. Om du har brynt löken och rotfrukterna i en stekpanna häller du ner alltihop i en 5 litersgryta och häller på 2-3 liter vatten. Ha i buljong, peppar och kanske lite andra kryddor (vänta med örtkryddor till slutet, särskilt om de är färska). Låt koka upp och koka på medelvärme i ca 5 minuter.

4. Skölj linserna noga! Det ska sluta skumma.

5. Häll i linserna och broccolin när soppan har kokat i 5 minuter. Låt koka i ca 10 minuter till.

7. Häll mjölet i en liten skål och häll över mjölken, vispa ordentligt och häll i soppan under omrörning. Låt koka upp. Klart!


Om du vill ha i örtkryddor så har du i de när det är ca 1-2 minuter kvar av tillagningen.

Servera gärna soppan med bröd, smör och ost.


Smaklig måltid!

Av Ida von Rosen - 29 november 2008 20:11

Idag fyller mitt äldsta barn 3 år och vi har haft kalas för släkten idag. Grattis! <3

Imorgon är det barnkalas, 4 barn mellan 3 och 4 år kommer hit med föräldrar. Det ska bli mysigt.


Presenterna idag blev en massa böcker (mest Astrid Lindgren och Elsa Beskow), tågbanedelar och ett krantåg, småbilar i metall, Bamsespel och lite till.

Av Ida von Rosen - 28 november 2008 23:19

Jag förstår inte varför det alltid ska bli så stressigt när man ska ha kalas. Hela den här helgen är full med kalas eftersom V fyller 3 år imorgon.


Lördag 15.00 kommer släkten och ska fira. Innan dess ska vi hinna baka lussebullar, städa köket, hallen, barnrummet, toaletterna och sovrummet, dammsuga, duka och duscha. Och gärna hinna fira V lite själva med varm choklad och paketöppning.


Sen behöver vi nog inte göra så mycket på lö kväll, utom att göra det vanliga plocket, betala räkningar och titta på "Stjärnor på is".


Söndag kl 10 kommer Vs kompisar, totalt 6 barn med föräldrar, men eftersom de kommer efter släkten så behöver jag inte städa innan, däremot plocka fram och duka osv. Efter kalaset krävs det nog mer städning dock...


Kalaset kommer förresten gå i "Nalle Puh"-tema. V är inne i en rejäl "Lalle Puh"-period just nu. Förutom det kommer vi inte göra nåt avancerat. Jag funderar på fiskdamm dock, men vi får se.

Av Ida von Rosen - 28 november 2008 12:27

Jag får väl erkänna det då. Jag har blivit bloggberoende.


Dels är det vansinnigt roligt att skriva i bloggarna (den här och zandramapyssel) och dels är det fruktansvärt beroendeframkallande att läsa bloggar. Min bloggbevakningslista blir längre för varje dag. Jag är förtappad!

Av Ida von Rosen - 26 november 2008 11:42

Nu är hemtentan klar. Äntligen. Nu ska jag hoppa in i duschen, vänta på att barnen och K kommer hem och sen åka in och lämna den i skolan. Håll tummarna för att den blir godkänd! Tyvärr får vi vänta tre veckor på resultatet.

Ovido - Quiz & Flashcards