Senaste inläggen

Av Ida von Rosen - 8 november 2008 15:59

Veckan som har gått har sett ut såhär:

må 3/11: Broccoli- och blomkålssoppa

ti 4/11: Kött, Rotfruktsgratäng och bearnaisesås hos min svärmor

on 5/11: Rotfruktsgratäng med kassler

to 6/11: Ärtsoppa

fr 7/11: Pannkakor

lö 8/11: Broccoli- och blomkålssoppa

sö 9/11: Kikärtsbiffar med rotfruktsgratäng


Det har blivit mycket likadan mat, helt enkelt för att vi inte har haft mycket mat över. Att det blev just rotfruktsgratäng hos min svärmor också är mest en slump. Det har blivit en billig vecka, veckohandlingen hamnade på ungefär 500 kr och på det har vi kompletterat för kanske 250 kr, och då har vi inte tummat på kvaliteten. Näste vecka kommer nog bli lite dyrare, ena sonen har beställt kyckling och ris samt pyttipanna.

Av Ida von Rosen - 7 november 2008 19:59

Barn är helt galna. De ligger utslagna i nästan 40-graders feber under förmiddagen, men vid tre-tiden på eftermiddagen är de pigga och glada och ska följa med till brevlådan och hjälpa till i tvättstugan och laga mat.


Tänk om man själv va sån...

Av Ida von Rosen - 7 november 2008 19:29

Idag blev det pannkakor till middag. "Men DET är ingen mat!" tycker en del, jag håller inte med. Det är gott, även om det naturligtvis inte är det mest matiga eller det mest nyttiga. Idag gjorde jag två varianter. En med bacon och en utan bacon. Självklart är det inget socker i smeten, och har man små bebisar så tar man bort allt salt (inkl bacon) så är det perfekt plockmat. Tänk dock på att det är mycket gluten och mjölk i.


Världens godaste pannkakor (med eller utan bacon)

1 sats (10-12 pannkakor)


ingredienser: 

2,5 dl mjöl

0,5 tsk salt

3 dl mjölk

2 dl filmjölk

1 dl iskallt vatten

3 ägg

2-3 msk olivolja

fett att steka i (vi använder smör och rapsolja)

(1 pkt bacon)


gör så här:

1. Häll i mjölet och saltet i en bunke och blanda

2. Häll i mjölken och vispa till en slät smet

3. Häll i vatten och filmjölk och vispa lite till

4. Knäck ner äggen och vispa

5. Häll sist ner olivoljan och blanda ner den ordenligt

(6. VIll man ha i bacon så skär man baconet i små remsor nu.)

7. Hetta upp en stekpanna ordentligt och ha i smör. När smöret tystnar är stekpannan lagom varm.

(8. Häll ner lite bacon i stekpannan.)

9. Häll i lagom mycket smet. Det här är något man får experimentera en del med innan det blir riktigt bra eftersom mängden beror på hur stor stekpanna man har och hur tjocka/tunna pannkakor man vill ha.

10. Sänk gärna värmen något när första pannkakan är gräddad och stek på 3/4 värme ungefär.


Pannkakor med bacon äter jag gäran utan nånting till, annars är lingonsylt en bra kompis. Pannkakor utan bacon är supergott med sirap och kokos.


Av Ida von Rosen - 6 november 2008 22:54

Det är bara 9 dagar kvar nu. Eller 8,5 om man ska vara lite mer exakt. I vilket fall som helst så börjar det kännas lite panikigt. Nu har vi iaf haft ett detaljmöte med planeringsgruppen och det känns bra. Vi har schema för hela dagen, från 07.00 på morgonen till 24.00 på kvällen. Kläderna är klara, blommor beställda, restaurangen vet vad som gäller, tårtan är på g, bordsplacering har vi precis gjort, rispåsarna fyllde vi igår.


Vad saknas då. Tja, klart det finns saker som saknas. Something blue, festprogram, vigselprogram och placeringskort. Egentligen skulle jag även hinna putsa och förstora förlovningsringen, men det får bli ett senare projekt, jag kommer inte hinna eller orka innan vigseln. Till programmen behövs även tunna lila band att sy ihop de med, och sen tar det nog en jäkla tid att ditta och syihop 59+51 program... Gissa vad vi kommer göra varje kväll nästa vecka... *gah*

Av Ida von Rosen - 5 november 2008 19:51

Igår hade vi möte med vår präst och planerade vigselgudstjänsten. Det blir superbra! Eventuellt kommer organisten sjunga en av sångerna som vi vill ha ("Nu är tid att leva - bröllopsdagen" av Åsa Jinder) , annars kommer vi ha den som instrumentell utgångsmusik. Det får vi veta på torsdag.


Om typ fem minuter ska vi träffa resten av planeringsgruppen (minus två personer) och gå igenom schemat för bröllopsdagen och dagarna innan och efter samt vigseln. Det vore trevligt om någon i planeringsgruppen ville läsa nånting under vigselgudstjänsten.


Sen måste jag komma ihåg att ringa folk om allergier. Jag vet att det är folk som är allergiska, men som inte har sagt det när de har svarat! Helt galet! Undra om folk vill dö under vår bröllopsmiddag?!

Av Ida von Rosen - 4 november 2008 09:30

Kommer ni ihåg examinationen som jag skrev om för ett par veckor sen (http://zandrama.bloggagratis.se/2008/10/20/1040876-mos-i-huvudet/ samt http://zandrama.bloggagratis.se/2008/10/21/1043148-sjuk/)? Jag fick iallafall tillbaka den förra veckan, och blev inte bara godkänd, jag fick till och med näst högsta betyget! B! :D


På universitetet har man gått över på en sjugradig betygsskala där A-E är godkänt och A är högst, samt betygen Fx och F är underkänt. Fx betyder att man bara behöver koplettera, F att man behöver göra om hela uppgiften.


Jag fick alltså ett B! Jag är helt överlycklig. Dessutom lämnade jag in uppgiften sju minuter innan deadline och hann inte läsa igenom, och fick bara en liten anmärkning. Så det var inte helt långt ifrån ett A. :D

Av Ida von Rosen - 4 november 2008 09:20

Här skiner solen, och jag ska snart till skolan. Väcktes kl sju, det är så skönt att inte behöva gå upp med barnen när de vaknar ungefär en halvtimme innan. Men oj vad trött jag var! Jag har varit helt sanslöst trött de senaste morgnarna. Ibland önskar man att det var som det var innan man hade barn, när man kunde sova till 10 utan problem när man började sent, eller inte började alls...


Kontentan är nog egentligen att jag måste gå till sängs tidigare, men oavsett sovdags så måste man väl få drömma om sovmorgnar.


Förresten så får Svante plats på Vidars förskola i januari! Hurra hurra! :D

Av Ida von Rosen - 3 november 2008 20:13

Det här är en soppa som baseras på ett grundrecept med potatis och purjolök, som görs matigare med linser och sen kan varieras i oändlighet. Här hemma äter vi soppa minst en gång i veckan, och gör gärna stora satser som räcker till två middagar och två luncher för vår familj. Uppskattningsvis ungefär 8-12 portioner.  Sopporna vi gör är ofta vegetariska, eftersom det går fortare och är miljövänligare. Som bonus får man då också att det är billigt.


Broccoli- och blomkålssoppa

ca 8-12 portioner

tid: ca 40 minuter inkl alla förberedelser


Ingredienser:

1 purjolök

ett par matskedar rapsolja

1-2 gula lökar

0,8-1 kg potatis

500 g broccoli

800 g blomkål

2,5 liter vatten

4 grönsaksbuljongtärningar

1-2 dl röda linser

peppar

örtsalt

örtkryddor (tex dragon och körvel)


Gör så här:

1. Skär av blasten ganska högt upp på purjon, man kan använda mer av det gröna än man tror, snitta längs mitten och skölj noga. Skiva sen purjon. Skala och hacka de gula lökarna grovt. Jag brukar skiva dem, de kokar ändå sönder i soppan.

2. Blanchera löken, dvs stek löken tills den är glansig, mjuk och genomskinlig, i rapsolja. Var inte rädd för att använda ett par matskedar olja, rapsolja är nyttigt och vi behöver ha i oss mer nyttiga fetter.

3. Häll ner löken i en ganska stor gryta (ca 5 liter) och skär broccolin och blomkålen i buketter. Skölj dem. Skala och skär potatisen i tärningar. Lägg ner allt ihop i grytan.

4. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningarna. Använd gärna buljong utan natriumglutamat, till exempel ekologisk eller Knorrs boullion-serie.

5. Koka upp soppan och sänk sen värmen till medelvärme.

6. Skölj linserna noga, ända tills det inte skummar längre. Gör man inte det får man massa skum på soppan som inte ser så trevligt ut. det kan man visserligen skumma av med en hålslev, men det är lättare att skölja innan.

7. När soppan har kokat i 5 minuter häller man ner linserna och låter soppan koka ytterligare 10 minuter

7. Klart för servering! Smaklig måltid!


Servera soppan gärna med bröd, smör och ost.

Ovido - Quiz & Flashcards