Senaste inläggen

Av Ida von Rosen - 17 november 2008 19:37

Jo, så är det. Jag är efter. Fruktansvärt efter, men tack och lov är det jag har missat mest sånt som jag faktiskt har lite koll på sen innan. Men jag har en skrivuppgift, en powerpointpresentation, en muntlig redovisning, över 400 sidor att läsa asap. Det är lite stressigt. Dessutom får vi en hemtenta den 24e som ska vara klar 26e. Men det ordnar sig nog. Jag borde iaf bli godkänd. Förövrigt fick jag ett B som betyg i förra kursen. Gissa vem som är nöjd!?

Av Ida von Rosen - 17 november 2008 00:26

Igår  (alltså 15/11, jag sitter uppe lite sent bara) blev jag fru. Vi vigdes i Lidingö Kyrka tidig eftermiddag och hade efterföljande middag och dans på PaulPetter på Lidingö. Det blev jättelyckat. Helt perfekt skulle jag nog kunna drista mig till att säga. Några småmissar kanske, men det löstes med säkerhetsnålar och lite senare genom ombokning av taxin.


Natten spenderade vi på Lady Hamilton hotell i Gamla Stan. Det var fantastiskt. Vi hade bokat ett Hjärtepaket som kostade 3050 kr för oss två, och då ingick en flaska champagne (Taittinger), jordgubbar, choklad, frukost och två timmar privat i deras relaxavdelning. Det var underbart! God champagne, god choklad, goda jordgubbar, god frukost, fins rum, fina och spännande saker att titta på överallt osv. Det enda tråkiga var att deras 1400-talsbrunn som används som avsvalkningspool vid bastun var ur funktion, så vi har sagt att vi måste dit när den är i funktion också. :p


 Totalt sett är jag 98% nöjd med bröllopet! :D

Av Ida von Rosen - 14 november 2008 21:01

Yes, imorgon är det dags. Då blir jag fru! Nu börjar jag bli rätt nervös, men nu är allt klart! :)

Av Ida von Rosen - 11 november 2008 18:21

Idag var det dags för K's svensexa. Några av deltagarna kom hit vid ungefär 16.30 och kidnappade honom. 15 minuter senare var jag tvungen att ringa hem K igen. V hade skurit sig i handen. :(


Vi stod och lagade mat när det ringde på dörren och fyra av K's vänner kom för att hämta K. De gick snabbt igen och jag och barnen fortsatte laga mat. Jag ställde mig för att hacka klart löken som K var tvungen att lämna halvhackad. Barnen var vid bordet och lekte med ingredienserna där, och jag hade totalt glömt bort kniven som låg mitt på bordet, så jag tittade inte på vad de höll på med förrän jag hör att V börjar gråta högt "AJAJAJ!"

Jag går dit för att se vad som har hänt, och ser att V håller om sin hand och att det är rätt många bitar aubergin uppskuret. Jag inser snabbt att han har skurit sig och springer in med honom på toaletten för att skölja av det värsta blodet från handen. Han har skurit sig rätt ordentligt i långfingret så jag tar en handduk runt hans hand, trycker på fingret och letar efter nåt som jag kan sätta runt fingret medan jag ringer K. Hittar tillslut en liten gasbinda i ett av första hjälpen-väskorna som funkar bra. Ringer K och säger ungefär:

"Jag tror inte det blir nån svensexa för dig, V har skurit sig rätt ordentligt i handen. Vi kanske måste åka tilll sjkhuset!"

K och hans vänner var här rätt snabbt och pratade med och roade V medan jag ringde Vårdguiden först innan jag fick tag på närakutens telefonnummer, och sen närakuten. På närakuten sa de bara "Sätt på ett plåster, det är vad vi gör här också. Håll koll på att fingret inte blir kallt eller utan känsel, blir det det så får ni åka till AL." Sagt och gjort, av med gasbindan och på med plåster och K och vännerna åkte iväg igen. V satt och var ledsen, och säkert chockad, i soffan, och fick titta på film tills han kände sig bra igen, vilket han gjorde vi middagen ca 45 minuter senare.  Men fy vad dålig jag kände mig!

Av Ida von Rosen - 10 november 2008 20:48

I den här familjen har vi traditionellt använt Bregott normalsaltat på smörgåsarna, men nyligen fick jag ett stapeldiagram presenterat för mig fär det visade sig att Bregott innehåller transfetter, vilket inte margarin gör. Det gör att margarinet känns lite bättre, jag vill helst undvika transfetter om det är möjligt.Jag bestämde mig för att testa Milda, som verkade likna Bregott mest, så jag köpte ett paket för att testa smaken och egenskaperna. Smaken och egenskaperna är det inte jättestor skillnad på, även om Bregott är det som mest beter sig som riktigt smör. Sen läste jag innehållsförteckningarna...


Bregotts innehållsförteckning ser ut såhär:

Grädde, rapsolja, salt 1,2 %, mjölksyrakultur, vitamin A och D


Mildas innehållsförteckning ser ut så här:

Vegetabilisk olja 35 % (rapsolja, solrosolja, linfröolja), vatten, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, salt (0,9 %), emulgeringsmedel (lecitin, E 471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin.


Det är helt galet. Milda marknadsför sig alltså som extra nyttigt jämfört med, framför allt, Bregott. Men hur nyttigt är det med emulgeringsmedel och konserveringsmedel? Citronsyran är inte farlig, men varför ska man behöva ha surhetsreglerande medel i margarin? Jag kommer fortsätta använda Bregott, för hellre lite, som jag antar, naturliga transfetter än massa tillsatser.

Av Ida von Rosen - 9 november 2008 21:36

Efter mycket om och men så blev det tillslut kikärtsplättar till middag. Den här gången var det inget eget recept, utan jag hittade det hos Elin Gawell i NVP, som i sin tur hade hittat det här.  De blev urgoda! Vi skippade rödkålssalladen och åt den med en rotfruktsgratäng. En stor fördel med kikärtsplättarna är att de är otroligt snabblagade.


Ett tips om man inte har potatis hemma är att göra plättarna med ägg istället eftersom potatisen är bindemedlet i plättarna. Jag blev själv tvungen att göra så idag.


När jag kokade kikärterna i förmiddags så hittade jag förresten ett intressant recept på en Marockansk kikärtsgryta som ska testas i veckan. :)

Av Ida von Rosen - 9 november 2008 11:16

Det var inte så många röster i förra omröstningen, men majoriteten (3 av 5) tyckte att det var bättre med bilder än utan. Så jag kommer fortsätta publicera bilder, i alla fall till vissa inlägg.


Och så är det en ny omröstning:

Vad är viktigast när du handlar och/eller lagar mat?
1. Att det går snabbt att laga

2. Att det är billigt

3. Att det är nyttigt

4. Att det är miljövänligt

5. Annat

6. Jag varken handlar eller lagar mat


Svarar ni alternativ 5 får ni gärna ge en liten kommentar också. :)

Av Ida von Rosen - 9 november 2008 11:08

Eftersom jag ska göra kikärtsplättar ikväll så har jag nu kokat kikärter, och fick lite över. Jag brukar dela upp kikärterna i påsar om 3 dl och det som blir över rostar jag. Det är billigare och nyttigare än både chips och popcorn, men minst lika gott. Dessutom är det miljövänligt!


Gör så här:

Ta de kikärtor som är över.

Hetta upp stekpannan, utan fett!

Häll i kikärtera och ruska på stekpannan tills kikärterna har fått lite färg och verkar torra.

Häll på salt och någon krydda, tex kummin, skaka lite till och häll upp i en skål.

Ovido - Quiz & Flashcards