Direktlänk till inlägg 10 november 2008

Bregott eller Milda?

Av Ida von Rosen - 10 november 2008 20:48

I den här familjen har vi traditionellt använt Bregott normalsaltat på smörgåsarna, men nyligen fick jag ett stapeldiagram presenterat för mig fär det visade sig att Bregott innehåller transfetter, vilket inte margarin gör. Det gör att margarinet känns lite bättre, jag vill helst undvika transfetter om det är möjligt.Jag bestämde mig för att testa Milda, som verkade likna Bregott mest, så jag köpte ett paket för att testa smaken och egenskaperna. Smaken och egenskaperna är det inte jättestor skillnad på, även om Bregott är det som mest beter sig som riktigt smör. Sen läste jag innehållsförteckningarna...


Bregotts innehållsförteckning ser ut såhär:

Grädde, rapsolja, salt 1,2 %, mjölksyrakultur, vitamin A och D


Mildas innehållsförteckning ser ut så här:

Vegetabilisk olja 35 % (rapsolja, solrosolja, linfröolja), vatten, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, salt (0,9 %), emulgeringsmedel (lecitin, E 471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin.


Det är helt galet. Milda marknadsför sig alltså som extra nyttigt jämfört med, framför allt, Bregott. Men hur nyttigt är det med emulgeringsmedel och konserveringsmedel? Citronsyran är inte farlig, men varför ska man behöva ha surhetsreglerande medel i margarin? Jag kommer fortsätta använda Bregott, för hellre lite, som jag antar, naturliga transfetter än massa tillsatser.

 
 
Ingen bild

Theres

11 november 2008 10:01

urs, jag kör med brecel, det är gott och nyttigt. Fast jag har inte läst innehållsförteckningen :/

 
zandrama

zandrama

11 november 2008 12:06

Tyvärr är det väl så att Becels innehållsförteckning påminner mycket om Mildas, men med mer vatten. :/

http://zandrama.bloggagratis,se

 
Ingen bild

LISSE

17 november 2008 22:55

Hejsan! Råkade bara hamna här... Transfetterna i Bregott kommer naturligt från grädden och har inte samma effekt i kroppen som industriellt framställda transfetter. Ät Bregott med gott mod och så slipper du en massa konstiga saker i din mat:)

 
zandrama

zandrama

21 november 2008 21:28

LISSE: visst är det så! Se gärna mitt senaste inlägg!

http://zandrama.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Anna-Lena

24 oktober 2011 10:31

Jag och många i min familj gör vårt eget smör, då vet man vad man får i sig. Jätte god smak!
225g. Smör
1 3/4 dl. Rapsolja
1,5 msk. Vatten
Salt efter tycke och smak
Blanda ingredienserna (jag använder mix stav).
Lycka till!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ida von Rosen - 5 mars 2009 11:37

Från och med idag hittar ni mig på:   http://zandrama.wordpress.com   Jag hoppas såklart att ni fortsätter följa mig och min jakt på ett miljövänligt liv.   So long!  zandrama ...

Av Ida von Rosen - 4 mars 2009 22:20

Nu har vi skrivit kontrakt på huset. Inflyttning om knappt 4 månader.   Dags att sälja lägenheten. I helgen blir det till att städa, för på måndag är det fotografering. 15 och 22/3 är det visningar här och så hoppas vi såklart att lägenheten säljs så...

Av Ida von Rosen - 2 mars 2009 22:22

Väldigt läskigt och samtidigt väldigt spännande är det. Det är inte klart till 100%, men på onsdag morgon skriver vi kontrakt på ett rad/kedjehus 400 meter från där vi bor nu.   Precis utanför tomten finns en sandlåda och lite gungor. Lagom långt bo...

Av Ida von Rosen - 1 mars 2009 23:35

Enligt kalendern är det vår nu.   Ute är det -6,6 grader kl 23.30 och nästan 2 dm snö.   Enligt SMHI är det vår när dygnsmedeltemperaturen ligger över noll grader.   I solen på dagarna märks det att våren är på gång, likaså på humöret.   Imorgon, oc...

Av Ida von Rosen - 25 februari 2009 23:31

Gårdagen kom med dödsbud. En nätbekant somnade in 16/2 efter att ha kämpat mot cancer.   Efter sig lämnade hon man och tre små pojkar.   Det är tomt. Trots att vi knappt kände varandra är det tomt. En mamma, vän, fru, och förebild har gått vidare all...

Ovido - Quiz & Flashcards