Direktlänk till inlägg 2 december 2008

Fish 'n' chips

Av Ida von Rosen - 2 december 2008 21:42

Stekt, panerad, fisk med pommes frites, gräddfilssås och morötter.


Stekt fisk

Vit fiskfilé (styckefryst eller färsk, gärna KRAV- eller MSC-märkt)

Fullkornsdinkel (el 50% vetemjöl och 50% grahamsmjöl)

Ströbröd

Kokos

Salt

Peppar

Ägg till paneringen

Smör och/eller rapsolja till stekningen


Gör så här:

1. Tina fisken om den är fryst.

2. Blanda mjöl, ströbröd och kokos i en skål. När mängden är rätt känns mjölblandningen lite grynig. Tänk på att ha i mest mjäl, lite mindre ströbröd och minst kokos. Ha i salt och peppar. Tänk på att det är den här kryddningen som sätter all smak på fisken, så var inte rädd för att ha i ganska mycket salt och peppar.

3. Vispa ihop äggen i en annan skål.

4. Doppa fiskfiléerna i äggen och vänd sen i mjölblandningen.

5. Stek fiskfiléerna i en blandning av smör och rapsolja på medelvärme (3-4 på en 6-stegsplatta) tills de är gyllenbruna(ca 2-3 min per sida).


Pommesfrites

Pommesfrites

kokosfett

salt


Gör så här:

1. Ta en ganska stor kastrull och sätt på plattan

2. Lägg kokosfettet i kastrullen och låt det smälta.

3. Ta en pommesfrite och lägg ner i kastrullen, och det bubblar och fräser kring pommesfriten så är fettet tillräckligt varmt.

4. Ha i så pass mycket pommesfrites att kokosfettet bara precis täcker.

5. Låt fritera tills pommesfriten är gyllengula, ta upp med hålslev och lägg i en serveringsskål. Upprepa punkt 4-5 tills ni har lagom med pommesfrites.


Gräddfilssås

Gräddfil

Majonnäs

Kryddning tex: kapris, bostongurka, dragon, timjan, rosmarin, körvel, dill, persilja, gräslök mm


Gör så här:

1. Blanda gräddfil och majonnäs med proportioner ca 3:1, men smaka så det blir lagom

2. Ha i kryddor. Om man använder kapris så behöver den finhackas. Jag varierar ofta kryddor för att få variation på såsen eftersom vi äter fisk ganska ofta. Förslagen ovan kan blandas och användas var för sig allt efter humör. Smaka på såsen under tillagningen för att göra justeringar. Använd sked (eller gaffel) vid all provsmakning!

3. Ställ i kylen till resten av maten är klar.


Servera alltihop med grönsaker av något slag, vi hade morötter till idag, men broccoli och ärtor passar också jättebra till. Vill man ha maten lite nyttigare kan man tex rosta rotfrukter och potatis i ugnen med lite örtkryddor, salt och olivolja eller så serverar man kokt potatis till.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ida von Rosen - 5 mars 2009 11:37

Från och med idag hittar ni mig på:   http://zandrama.wordpress.com   Jag hoppas såklart att ni fortsätter följa mig och min jakt på ett miljövänligt liv.   So long!  zandrama ...

Av Ida von Rosen - 4 mars 2009 22:20

Nu har vi skrivit kontrakt på huset. Inflyttning om knappt 4 månader.   Dags att sälja lägenheten. I helgen blir det till att städa, för på måndag är det fotografering. 15 och 22/3 är det visningar här och så hoppas vi såklart att lägenheten säljs så...

Av Ida von Rosen - 2 mars 2009 22:22

Väldigt läskigt och samtidigt väldigt spännande är det. Det är inte klart till 100%, men på onsdag morgon skriver vi kontrakt på ett rad/kedjehus 400 meter från där vi bor nu.   Precis utanför tomten finns en sandlåda och lite gungor. Lagom långt bo...

Av Ida von Rosen - 1 mars 2009 23:35

Enligt kalendern är det vår nu.   Ute är det -6,6 grader kl 23.30 och nästan 2 dm snö.   Enligt SMHI är det vår när dygnsmedeltemperaturen ligger över noll grader.   I solen på dagarna märks det att våren är på gång, likaså på humöret.   Imorgon, oc...

Av Ida von Rosen - 25 februari 2009 23:31

Gårdagen kom med dödsbud. En nätbekant somnade in 16/2 efter att ha kämpat mot cancer.   Efter sig lämnade hon man och tre små pojkar.   Det är tomt. Trots att vi knappt kände varandra är det tomt. En mamma, vän, fru, och förebild har gått vidare all...

Ovido - Quiz & Flashcards