Alla inlägg under november 2008

Av Ida von Rosen - 14 november 2008 21:01

Yes, imorgon är det dags. Då blir jag fru! Nu börjar jag bli rätt nervös, men nu är allt klart! :)

Av Ida von Rosen - 11 november 2008 18:21

Idag var det dags för K's svensexa. Några av deltagarna kom hit vid ungefär 16.30 och kidnappade honom. 15 minuter senare var jag tvungen att ringa hem K igen. V hade skurit sig i handen. :(


Vi stod och lagade mat när det ringde på dörren och fyra av K's vänner kom för att hämta K. De gick snabbt igen och jag och barnen fortsatte laga mat. Jag ställde mig för att hacka klart löken som K var tvungen att lämna halvhackad. Barnen var vid bordet och lekte med ingredienserna där, och jag hade totalt glömt bort kniven som låg mitt på bordet, så jag tittade inte på vad de höll på med förrän jag hör att V börjar gråta högt "AJAJAJ!"

Jag går dit för att se vad som har hänt, och ser att V håller om sin hand och att det är rätt många bitar aubergin uppskuret. Jag inser snabbt att han har skurit sig och springer in med honom på toaletten för att skölja av det värsta blodet från handen. Han har skurit sig rätt ordentligt i långfingret så jag tar en handduk runt hans hand, trycker på fingret och letar efter nåt som jag kan sätta runt fingret medan jag ringer K. Hittar tillslut en liten gasbinda i ett av första hjälpen-väskorna som funkar bra. Ringer K och säger ungefär:

"Jag tror inte det blir nån svensexa för dig, V har skurit sig rätt ordentligt i handen. Vi kanske måste åka tilll sjkhuset!"

K och hans vänner var här rätt snabbt och pratade med och roade V medan jag ringde Vårdguiden först innan jag fick tag på närakutens telefonnummer, och sen närakuten. På närakuten sa de bara "Sätt på ett plåster, det är vad vi gör här också. Håll koll på att fingret inte blir kallt eller utan känsel, blir det det så får ni åka till AL." Sagt och gjort, av med gasbindan och på med plåster och K och vännerna åkte iväg igen. V satt och var ledsen, och säkert chockad, i soffan, och fick titta på film tills han kände sig bra igen, vilket han gjorde vi middagen ca 45 minuter senare.  Men fy vad dålig jag kände mig!

Av Ida von Rosen - 10 november 2008 20:48

I den här familjen har vi traditionellt använt Bregott normalsaltat på smörgåsarna, men nyligen fick jag ett stapeldiagram presenterat för mig fär det visade sig att Bregott innehåller transfetter, vilket inte margarin gör. Det gör att margarinet känns lite bättre, jag vill helst undvika transfetter om det är möjligt.Jag bestämde mig för att testa Milda, som verkade likna Bregott mest, så jag köpte ett paket för att testa smaken och egenskaperna. Smaken och egenskaperna är det inte jättestor skillnad på, även om Bregott är det som mest beter sig som riktigt smör. Sen läste jag innehållsförteckningarna...


Bregotts innehållsförteckning ser ut såhär:

Grädde, rapsolja, salt 1,2 %, mjölksyrakultur, vitamin A och D


Mildas innehållsförteckning ser ut så här:

Vegetabilisk olja 35 % (rapsolja, solrosolja, linfröolja), vatten, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, salt (0,9 %), emulgeringsmedel (lecitin, E 471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin.


Det är helt galet. Milda marknadsför sig alltså som extra nyttigt jämfört med, framför allt, Bregott. Men hur nyttigt är det med emulgeringsmedel och konserveringsmedel? Citronsyran är inte farlig, men varför ska man behöva ha surhetsreglerande medel i margarin? Jag kommer fortsätta använda Bregott, för hellre lite, som jag antar, naturliga transfetter än massa tillsatser.

Av Ida von Rosen - 9 november 2008 21:36

Efter mycket om och men så blev det tillslut kikärtsplättar till middag. Den här gången var det inget eget recept, utan jag hittade det hos Elin Gawell i NVP, som i sin tur hade hittat det här.  De blev urgoda! Vi skippade rödkålssalladen och åt den med en rotfruktsgratäng. En stor fördel med kikärtsplättarna är att de är otroligt snabblagade.


Ett tips om man inte har potatis hemma är att göra plättarna med ägg istället eftersom potatisen är bindemedlet i plättarna. Jag blev själv tvungen att göra så idag.


När jag kokade kikärterna i förmiddags så hittade jag förresten ett intressant recept på en Marockansk kikärtsgryta som ska testas i veckan. :)

Av Ida von Rosen - 9 november 2008 11:16

Det var inte så många röster i förra omröstningen, men majoriteten (3 av 5) tyckte att det var bättre med bilder än utan. Så jag kommer fortsätta publicera bilder, i alla fall till vissa inlägg.


Och så är det en ny omröstning:

Vad är viktigast när du handlar och/eller lagar mat?
1. Att det går snabbt att laga

2. Att det är billigt

3. Att det är nyttigt

4. Att det är miljövänligt

5. Annat

6. Jag varken handlar eller lagar mat


Svarar ni alternativ 5 får ni gärna ge en liten kommentar också. :)

Av Ida von Rosen - 9 november 2008 11:08

Eftersom jag ska göra kikärtsplättar ikväll så har jag nu kokat kikärter, och fick lite över. Jag brukar dela upp kikärterna i påsar om 3 dl och det som blir över rostar jag. Det är billigare och nyttigare än både chips och popcorn, men minst lika gott. Dessutom är det miljövänligt!


Gör så här:

Ta de kikärtor som är över.

Hetta upp stekpannan, utan fett!

Häll i kikärtera och ruska på stekpannan tills kikärterna har fått lite färg och verkar torra.

Häll på salt och någon krydda, tex kummin, skaka lite till och häll upp i en skål.

Av Ida von Rosen - 8 november 2008 15:59

Veckan som har gått har sett ut såhär:

må 3/11: Broccoli- och blomkålssoppa

ti 4/11: Kött, Rotfruktsgratäng och bearnaisesås hos min svärmor

on 5/11: Rotfruktsgratäng med kassler

to 6/11: Ärtsoppa

fr 7/11: Pannkakor

lö 8/11: Broccoli- och blomkålssoppa

sö 9/11: Kikärtsbiffar med rotfruktsgratäng


Det har blivit mycket likadan mat, helt enkelt för att vi inte har haft mycket mat över. Att det blev just rotfruktsgratäng hos min svärmor också är mest en slump. Det har blivit en billig vecka, veckohandlingen hamnade på ungefär 500 kr och på det har vi kompletterat för kanske 250 kr, och då har vi inte tummat på kvaliteten. Näste vecka kommer nog bli lite dyrare, ena sonen har beställt kyckling och ris samt pyttipanna.

Av Ida von Rosen - 7 november 2008 19:59

Barn är helt galna. De ligger utslagna i nästan 40-graders feber under förmiddagen, men vid tre-tiden på eftermiddagen är de pigga och glada och ska följa med till brevlådan och hjälpa till i tvättstugan och laga mat.


Tänk om man själv va sån...

Ovido - Quiz & Flashcards