Alla inlägg under december 2008

Av Ida von Rosen - 2 december 2008 21:42

Stekt, panerad, fisk med pommes frites, gräddfilssås och morötter.


Stekt fisk

Vit fiskfilé (styckefryst eller färsk, gärna KRAV- eller MSC-märkt)

Fullkornsdinkel (el 50% vetemjöl och 50% grahamsmjöl)

Ströbröd

Kokos

Salt

Peppar

Ägg till paneringen

Smör och/eller rapsolja till stekningen


Gör så här:

1. Tina fisken om den är fryst.

2. Blanda mjöl, ströbröd och kokos i en skål. När mängden är rätt känns mjölblandningen lite grynig. Tänk på att ha i mest mjäl, lite mindre ströbröd och minst kokos. Ha i salt och peppar. Tänk på att det är den här kryddningen som sätter all smak på fisken, så var inte rädd för att ha i ganska mycket salt och peppar.

3. Vispa ihop äggen i en annan skål.

4. Doppa fiskfiléerna i äggen och vänd sen i mjölblandningen.

5. Stek fiskfiléerna i en blandning av smör och rapsolja på medelvärme (3-4 på en 6-stegsplatta) tills de är gyllenbruna(ca 2-3 min per sida).


Pommesfrites

Pommesfrites

kokosfett

salt


Gör så här:

1. Ta en ganska stor kastrull och sätt på plattan

2. Lägg kokosfettet i kastrullen och låt det smälta.

3. Ta en pommesfrite och lägg ner i kastrullen, och det bubblar och fräser kring pommesfriten så är fettet tillräckligt varmt.

4. Ha i så pass mycket pommesfrites att kokosfettet bara precis täcker.

5. Låt fritera tills pommesfriten är gyllengula, ta upp med hålslev och lägg i en serveringsskål. Upprepa punkt 4-5 tills ni har lagom med pommesfrites.


Gräddfilssås

Gräddfil

Majonnäs

Kryddning tex: kapris, bostongurka, dragon, timjan, rosmarin, körvel, dill, persilja, gräslök mm


Gör så här:

1. Blanda gräddfil och majonnäs med proportioner ca 3:1, men smaka så det blir lagom

2. Ha i kryddor. Om man använder kapris så behöver den finhackas. Jag varierar ofta kryddor för att få variation på såsen eftersom vi äter fisk ganska ofta. Förslagen ovan kan blandas och användas var för sig allt efter humör. Smaka på såsen under tillagningen för att göra justeringar. Använd sked (eller gaffel) vid all provsmakning!

3. Ställ i kylen till resten av maten är klar.


Servera alltihop med grönsaker av något slag, vi hade morötter till idag, men broccoli och ärtor passar också jättebra till. Vill man ha maten lite nyttigare kan man tex rosta rotfrukter och potatis i ugnen med lite örtkryddor, salt och olivolja eller så serverar man kokt potatis till.

Av Ida von Rosen - 1 december 2008 14:56

Igår framför Bolibompa passade jag på att klippa håret på hela familjen, plus syrran.


K fick klippta toppar och rakad nacke. Han har mycket hår nedanför hårfästet som bara är fjunigt och blir max 2 cm långt, så det rök. Och jösses vad mycket snyggare det blev! När jag dessutom klippte topparna så såg håret helt plötsligt fräscht ut. Riktigt bra!


A fick luggen klippt. Tyvärr lyckades jag inte bibehålla formen, utan luggen blev rak. A blev iaf nöjd, och det är väl huvudsaken-


V fick håret lite kortat för att få bort spretet. Tyvärr lyckades jag göra det alldeles för kort, så jag är lite ledsen. Han blev söt, men jag hade velat behålla längden lite mer. Tack och lov växer hår ut igen, och V verkar inte missnöjd.


S hade jag egentligen inte tänkt klippa, men han klättrade upp på pallen och skulle absolut få håret klippt, så jag jämnade lite runt öronen och jämnade till tuppkammen mitt på huvudet.


Sen passade jag på att klippa mina egna toppar också.


Allt framför Bolibompa hemma i vardagsrummet, undra hur många hundra vi sparade in på det?

Ovido - Quiz & Flashcards